Wie we zijn

WELCOME

Wat is Verenigde Vissers Vlaamse Ardennen VZW?


Verenigde Vissers Vlaamse Ardennen vzw of kortweg VVVA is een groep van mensen die met de achtergrond van hun viservaring van over de hele wereld, beseffen dat we met de Vlaamse Ardennen een pareltje hebben om te koesteren in onze sport.


Maar omdat symbiose van groot belang is in onze visie, is het onderhouden en ondersteunen van een water- en visbestandherstel minstens een even groot punt als het vissen zelf.  Het een kan niet zonder het ander.  Inzet voor structureel onderhoud langs de oevers en in het water van de mooie stroompjes en enkele historische meanders in de de Vlaamse Ardennen in samenwerking met de betrokken overheidsdiensten is dan ook een van onze basistaken.


Dit is geen klein werk, en om dit zo goed mogelijk uitgevoerd te krijgen was een organisatie van onze krachten een belangrijke stap naar dit herstel.  We hebben naast de hengelactiviteit ook een Stewardwerking, we voeren beheerswerken uit en helpen mee aan het bepalen van het beleid van de openbare diensten


Interesse om ons te ondersteunen?  Laat ons iets weten via het contactformulier!  Alle soorten hulp zijn welkom. 


Wie zijn onze bestuursleden?



Guido Vinck

Werkgroep Visbestand en PR

Ondervoorzitter

gvi@vvva.be

Dries Lemarcq

Werkgroep Milieu en Groenbeheer

Secretaris en Ondervoorzitter

dle@vvva.be

Kieran Brisson

Werkgroep Hengelsport en Stewardwerking

Ondervoorzitter

kbr@vvva.be

Tom D'hondt

Werkgroepcoördinatie Voorzitter

tdh@vvva.be

Colofon

 

Verenigde Vissers Vlaamse Ardennen


Begin jaren ’90 hadden enkele zielsverwante vliegvissers een jongensdroom, vliegvissen op salmoniden in de Vlaamse Ardennen. Voor vele een utopie, zelfs hallucinant, zelfs een onbereikbaar shangri-la werd geopperd. Daar was toch het Zwalmbekken met de Zwalm als hoofdader en zijn vele zijbeekjes, perfect biotoop met alle ingrediënten om bruine forel, kopvoorn en serpeling te belagen. Was er niet de naoorlogse, vervuilende industriële revolutie geweest, het ongebreideld lozen van alles en nog wat door elk dorpje, gemeente en stad dat elke vorm van leven onderwater fnuikte, vaak onwettelijk gedoogd en oogluikend toegelaten. Wat als een vloeiende, glinsterende parel door één van de mooiste stukjes Vlaanderen zou moeten meanderen gleed als een open riool langs de terrasjes van verschillende geklasseerde molens omgetoverd tot pittoreske culinaire hoogstandjes.

Een doorn in het oog van o.a. de Oost-Vlaamse Visserij Commissie, vele voorname beleidsmensen, bio-, entomo- en ichtyologen, natuurgroepen, VMM, Natuurinspectie en ga zo maar door en niet in het minst in dat van die enkelingen met een jongensdroom. Na heel wat onderzoeken, lobbywerk, vergaderingen en de juiste beslissingen van de juiste personen op de juiste plaatsen kreeg begin de jaren 2000 de Zwalm beetje bij beetje terug wat glans. Stekelbaarsjes kregen het gezelschap van grondels, blankvoorns werd opgemerkt, de hoop laaide op en de OVC durfde het aan om voor het eerst in 50 jaar serpeling en kopvoorn te introduceren. De hoop werd realiteit en de Zwalm ging steeds meer glinsteren, de herintroductie van serpeling en kopvoorn bleek succesvol! Zou er ooit weer bruine forel in de Zwalm kunnen leven, zou de Zwalm het viswater kunnen worden waar alle vliegvissers van dromen? Bruine forelletjes zaten al altijd op de bronbeken van het Zwalmbekken, maar verder afzakken dan Brakel kwamen ze niet, de waterkwaliteit moest nog naar omhoog. Door de niet aflatende inspanningen van vele officiële instanties kreeg eind vorig jaar de Zwalm zo waar de summiere allure van een salmonidenwater! Begin dit jaar stond het besluit vast een klein aantal juveniele bruine forellen, gekweekt door INBO, zouden door de OVC uitgezet worden op de Zwalm. Ze groeien als kool en niets dan blije gezichten, maar nu pas komt het echte werk. Opvolging, controle tegen stropen, visserijwetgeving aanpassen, ijveren voor een algemene catch & release reglementering voor het hele Zwalmbekken, een goed beheersplan, kortom de kans grijpen die we misschien maar één keer in decennia krijgen om aan te tonen wat echte sportvissers willen.

Enkele die hards met jongensdromen hebben de VZW Vliegvissen Vlaamse Ardennen opgericht, een non-profit organisatie die zich inzet voor de bescherming en het mede-introduceren van het visbestand in het Zwalmbekken. Een veel belovende start met niet alleen goede voornemens, maar ook met plannen en acties, voor- en tegenstanders zullen er mee geconfronteerd worden, een mentaliteitsverandering moet er komen, de Zwalm moet opnieuw een salmonidenwater worden, een parel aan de kroon van een jongensdroom.


Door de jaren heen kwam ook het besef dat er een breder publiek betrokken moest worden bij dit project.  In 2021 werd Vliegvissen Vlaamse Ardennen daarom omgedoopt in Verenigde Vissers Vlaamse Ardennen.  Vereniging benadrukt de kracht van het samenwerken van de verschillende disciplines.  Zo kan alle know-how van diverse specialisten binnen hun disciplines aangewend worden voor een nog beter slagen van dit herstelproject.


Vanaf 2021 kwamen naast de Zwalm en de Maarkebeek, een deel van de Schelde ronde de monding van de Zwalmbeek en de nabijgelegen Scheldemeanders Spettekraai, Mesureput, Meilegem en Blarewater mee in ons beheer.  In samenwerking met ANB, de Provinciale Visserijcomissie Oost-Vlaanderen en de lokale overheden wordt er daarom vanuit de openbare visserijsector een stap vooruit gezet tot het herstellen van biotopen met oog op de hengelsportbeleving.  En dit alles met een Catch & Release-mentaliteit.



 

Guido Vinck en Tom D'hondt